Gränslandet

Paddelvatten av olika slag.Paddelvatten av olika slag.

Paddla

Det räcker med en titt på kartan för att inse att Gränslandet passar bra för kanotturer av olika slag. Den flikiga sjön Rogen och hundratals andra sjöar och vattendrag erbjuder oändliga möjligheter.

Kortare turer…

Många väljer att paddla runt bland småsjöarna vid Käringsjön eller vidare till Rogen. Alternativen är många men du måste bära kanoten på en del sträckor. Den långsmala sjön Langtjønna mellan Feragen och Femunden erbjuder möjlighet att övernatta i flottarnas gamla buer och se de gamla timmerrännorna. Hävlingen är en annan populär utgångspunkt varifrån man kan ta sig vidare upp i sjösystemen.

… eller en riktig långtur

De djärvaste och mest uthålliga paddlarna tar sig hela vägen från Käringsjön till Feragen, via Rogen, Røa och Femunden. Denna tur finns beskriven på en del kartor och erbjuds av vissa turistorganisatörer. Men man måste ha gott om tid och vara väl förberedd. Det är en fantastisk tur för den som inte drar sig för att bära kanot och utrustning på långa sträckor, men absolut inget för nybörjare. Längs sex kilometer av Røa mellan Roasten och Femunden finns stora forsar som måste bäras förbi. Vattentrycket är mycket kraftigt och det finns förrädiska vassa sprängstenar under ytan. Femunden är inget paddelvatten för öppen kanot. Om det blåser upp kan man var tvungen att söka nödhamn i dagar eller kanske veckor.

Kajakpaddling i Rogen.Kajakpaddling i Rogen.

Kanot i Feragen. Foton: Naturcentrum AB.Kanot i Feragen. Foton: Naturcentrum AB.

Båtdrag vid Hävlingen. Foto: Marcus Elmerstad.Båtdrag vid Hävlingen. Foto: Marcus Elmerstad.

Länkar

Paddla i Rogen »

 

Boktips

Køhn, Ø. 2008: Padleperler- herlige turer i Norge og grensetraktene. Cappelen Damm Monsen, L. & Strømdahl, T. 2009: Femunden Villmark. Larsforlaget.

Du kan hyra kanot...

... bland annat vid Feragen, Käringsjön, Hävlingen och Langen.

Du får inte paddla...

... sjösystemet kring Övre Muggsjön och Övre Mysklan i Rogens naturreservat.

Se dessa områden på kartan »

Det går inte...

... att paddla i de gamla timmerrännorna i Langtjønna landskapsvernområde.

 

Fjällvädret är nyckfullt…

… och en idyllisk blank vattenspegel kan därför blixtsnabbt förvandlas till en livsfarlig situation med skummande höga vågor. Undvik paddling på Femunden och var försiktig på Rogen eller andra större sjöar. Håll dig alltid nära land.