Gränslandet

Håll avstånd om du ser en myskoxe - för deras och för din egen skull. Foto: Naturcentrum AB.Håll avstånd om du ser en myskoxe - för deras och för din egen skull. Foto: Naturcentrum AB.

Myskoxar - istidsdjur på gränsen

Myskoxarna stortrivdes i Skandinavien under istiderna. För 30 000 år sedan gick stora hjordar av myskoxar fortfarande omkring här tillsammans med mammutar och ullhorniga noshörningar.

Myskoxpälsens grövsta hår kan bli 70 centimeter långa och 50 minusgrader är inga problem. Däremot är de mycket värmekänsliga så när klimatet blev varmare och inlandsisen smälte, då dog myskoxarna ut. År 1947 planterades några djur in från Grönland till norska Dovrefjell, där det numera finns drygt 200 myskoxar.

Myskoxar i Gränslandet

År 1971 begav sig fem av myskoxarna från Dovrefjell ut på vandring. De slog sig ner norr om Rogen, i gränstrakterna mellan Norge och Sverige. Flocken växte och var som mest omkring 30 stycken i mitten på 1980-talet. Sedan dess har antalet minskat, kanske framför allt på grund av inavel. De svensk-norska myskoxarna är numera sju och tillbringar oftast vintern i Sverige och sommaren i Norge.

Om du möter en myskoxe…

Ta det lugnt och håll dig på avstånd. Det gäller både deras och din egen säkerhet! Fjällens betesmarker är magra och myskoxarna lever ofta på svältgränsen. Om de blir skrämda och flyr förlorar de dyrbar energi, och vill det sig riktigt illa kan en dräktig ko förlora sin kalv. Myskoxar är också oberäkneliga och kan gå till anfall om de känner sig hotade.

100 meter runt myskoxarna...

... finns ett rörligt djurskyddsområde enligt svensk lag. Närmare än så får du inte befinna dig! I Norge gäller en varsamhetsgräns på 200 meter.