Gränslandet

Stor-Hans och Jo-Larsa -

enstöringar i Femundsmarka

Ingen vet egentligen varför Stor-Hans kom vandrande in i Femundsmarka. Han hade lämnat hustru och barn efter sig i Sverige och bara gått. Kanske hade det att göra med att han blev misstänkt för att ha stulit en ko. Hur som helst ville han inte ha något att göra med myndigheter och levde enbart av vad vildmarken kunde erbjuda, från 1908 fram till sin död 1946.

Stor-Hans levde av tillfälliga hantlangarjobb, jakt och fiske. Han kände Femundsmarka bättre än många andra och hade ögonen på allt som hände, som en självutnämnd tillsynsman. En av Stor-Hans favoritkojor hette Muspelheim och ligger 500 meter nordöst om Røoset. Där kan du fortfarande titta in och se hur trångt han hade det, men ändå ganska välordnat med vattenkälla inom nära räckhåll utanför dörren.

Stor-Hans var inte den enda som lockades av det fria livet i Femundsmarka. De första åren delade han skogarna med Jo-Larsa som flyttade hit drygt 30 år tidigare.

Jo-Larsa bodde till en början väster om Femunden och rodde över sjön för att jaga och fiska. Det var en lång, mödosam och farlig väg, men Femundsmarkas rikedomar lockade. Så småningom flyttade Jo-Larsa över till Haugens gård på östra sidan. Haugens gård ligger fortfarande kvar, här kan du hyra en stuga och pröva lyckan i Jo-Larsas fiskevatten.

Länkar

Anders Gilljam »

Boktips

Røros Museums- og historielag. 1996: Stor-Hans – Eneboeren i Femundsmarka. Arbetets Rett, Røros.