Gränslandet

Nio skyddade naturområden

Gränslandet är egentligen ett enda stort naturområde. Men naturskyddet är uppdelat mellan nio olika områden, både i Norge och Sverige. Dessa områden presenteras närmare här nedan.

Langtjønna landskapsvernområde

Vandringsleder och klara vatten lockar många vandrare, fiskare och paddlare till Langtjønna landskapsvernområde. Förr levde man ett helt annat liv.
Läs mer »

Femundsmarka nasjonalpark

Mellan krokiga jättetallar och gömda sjöar i ett hav av stenblock lockar upplevelser i Femundsmarka nasjonalpark. För tio tusen år sedan smälte inlandsisen bort och lämnade efter sig ett öde urtidspräglat landskap.
Läs mer »

Femundslia landskapsvernområde

De skogsklädda sluttningarna mot sjön Femunden kallas för Femundslia. Denna del av Gränslandet kan man ta sig till med båt och det är en bra utgångspunkt för vidare turer.
Läs mer »

Grøvelsjøen naturreservat

Fjällsluttningarna som omger Grövelsjön är randiga. Det upptäckte Carl von Linné redan år 1734. På den tiden trodde man att ränderna var bevis för hur högt vattnet gått under syndafloden. Läs mer »

Gutulia nasjonalpark

Gutulia är de silvergrå torrakornas och de spretiga gammelgranarnas nationalpark. I kontrast till den orörda skogen står Gutulisetra, fäbodvallen som vårdats av folk och fä allt sedan 1750-talet.
Läs mer »

 

Langtjønna - Klicka på bilden för att se den i större format (öppnas i ett popup-fönster)

Rogens naturreservat

Landskapet kring den stora sjön Rogen ger särpräglat intryck med sina väldiga stenblock, otaliga småsjöar och lavklädda gammeltallar. Här kan du vandra eller paddla dag efter dag utan att se vare sig kalhygge eller väg.
Läs mer »

Töfsingdalens nationalpark

Töfsingdalen är den bortglömda dalen, den som alla naturromantiker drömmer om. Här blickar kungsörnar ner över ödsliga vidder med urskog, frodig granskog, gråa blockhav, forsande vatten och små, glittrande tjärnar.
Läs mer »

Långfjällets naturreservat

Långfjällets naturreservat gör skäl för sitt namn. Det är långa dagars vandring till de mest avlägsna platserna, men här finns även mer lättillgängliga fjäll. Långfjället erbjuder upplevelser för alla smaker. Läs mer »

Städjan-Nipfjällets naturreservat

Städjan och Nipfjället är två välkända fjäll i Dalarna som ligger i ett av Gränslandets mest lättillgängliga naturreservat. Läs mer »

Olika typer av naturskydd

I Gränslandet finns både nationalparker, naturreservat och landskapsvernområden. Alla har samma syfte, att skydda värdefull natur. Men en nationalpark i Sverige är inte riktigt samma sak som en nasjonalpark i Norge. Läs mer »

Visste du att...

Gränslandet är 2105 km2 stort.

Det är större än Sareks nationalpark i Sverige som är 1970 km2.

Hardangervidda nasjonalpark i Norge är 3422 km2.