Gränslandet

Femundslia ligger vackert vid Femundens strand.Femundslia ligger vackert vid Femundens strand.

Femundslia

Femundslia landskapsvernområde ligger i den skogklädda sluttningen mellan de karga fjällvidderna och den stora sjön Femunden. Här kan du besöka Haugen och Svukuriset, två populära utgångspunkter för fortsatta turer in i Femundsmarka nasjonalpark.

Porten till Femundsmarka

Många som skall besöka Femundsmarka nasjonalpark kommer först till Femundslia. Om vintern kan man gå över isen och om sommaren går båtturer till Revlingen och Haugen. Det går även att cykla på grusvägen från Elgå till Svukuriset, men vägen är stängd för allmän biltrafik. Vandrare och skidåkare kan givetvis nå Femundslia från flera håll. Närmast är från Elgå.

Svukuriset och Haugen

Svukuriset ligger cirka åtta km från Elgå och består av två gårdar. På den norra gården bedrivs jordbruk och uthyrning av hytter. Den södra gården köptes av Den Norske Turistforeningen (DNT) redan 1926, långt innan DNT började märka ut leder i trakten. Numera finns leder från gården i alla riktningar, bland annat upp på toppen av Stor-Svuku och till de fina fiskevattnen i Revlingsjøane.

Haugen gård ligger i väglöst land och är i den bemärkelsen en av Norges mer avlägsna gårdar. Värdfolket på gården kör båttaxi och har uthyrning av hytter. Från Haugen går vandringsleder till Svukuriset, Røvollen och den vackra Grøtådalen.

Uppväxande tallskog

I Femundslias sluttningar växer mager tallskog med lingon, blåbär och ljung. Skogen är inte så gammal men ändå trevlig att vandra i. Vill du plocka bär och svamp så är möjligheterna goda.

Bergfink, rödstjärt och lövsångare är några vanliga fåglar som du har stor chans att se. Med lite mer tur kanske du får syn på en lappmes, tretåig hackspett eller lavskrika.

Bete för älg och ren

I Femundslia ser du många unga tallar med ett speciellt utseende beroende på att älgar har varit framme och betat av grenarna på den nedre delen av stammen. Många älgar vandrar hit om vintern och samlas i östsluttningen mot Femunden där snötäcket oftast är tunt. I brist på annan mat betar de av tallkvistar som de kommer åt.

Femundslia ingår i Elgå renbetesdistrikt, Norges sydligaste samiska renbetesmark. Här betar renar som tillhör samerna i Svahken Sijte.

Femundslia - Klicka på bilden för att se den i större format (öppnas i ett popup-fönster)

 

Svukuriset.Svukuriset.

Tallskog.Tallskog.

Foton: Naturcentrum AB.

Besökare får lov att:

  • Färdas till fots och på skidor.
  • Plocka vanliga växter, bär och svampar för eget bruk.
  • Tillfälligt övernatta i tält.
  • Fiska efter gällande regler.
  • Varsamt göra upp en eld med torra kvistar eller medtagen ved, men tänk på det generella eldningsförbud i norsk skogsmark 15/4–15/9.

Besökare får inte lov att:

  • Fälla döda, döende eller särpräglade träd.
  • Köra med motorfordon.
  • Cykla eller rida utom på vägen till Svukuriset.

Fullständiga föreskrifter finns här »

Det finns också andra lagar och regler att ta hänsyn till.

Läs mer här »

Naturskyddets syfte

  • att ta vara på ett särpräglat naturlandskap i anslutning till Femundsmarka nasjonalpark.
  • att allmänheten skall ges möjlighet till naturupplevelse genom utövande av traditionellt och enkelt friluftsliv.

Kortfakta

Årtal: Bildades år 2003
Namn: Femundslia landskapsvernområde
Yta: 40 km2
Kommun: Engerdal kommune
Län: Hedmark Fylke
Markägare: Statlig och privat mark
Tillsyn skyddsföreskrifter: Statens naturoppsyn
Naturvårdsförvaltare: Fylkesmannen i Hedmark